Chiar daca se militeaza pentru includerea copiilor cu dizabilitati in invatamantul de masa, chiar daca pentru cei care privesc totul ca spectatori si dau sfaturi fara sa cunoasca puterea de percepere a acestora totul este de viitor, din experienta celor zece ani de implicare profunda in acest domeniu, pot afirma ca invatamantul de masa inca nu este pregatit sa primeasca si sa se ocupe de copilul cu dizabilitati.

Totul se face pe hartie si scriptic este OK! Insa in practica este cu totul altfel: copilul este primit intr-o clasa de 20-23 copii, iar cadrul didactic nu are cum sa se ocupe si de acest copil pentru ca ceilalti 22 vor perturba linistea si nimeni nu va avea de castigat. Da, o sa spuneti ca exista cadrul de sprijin care deocamdata, daca exista nu face decat sa fie persoana care sta in prejma copilului cu dizabilitati, dar in nici un caz nu poate sa-l faca pe acesta sa perceapa material respective ca atare. Sunt si exceptii,dar raman totusi exceptii si atat. Pornind de la cele mentionate mai sus si vazand ca beneficiarii nostri ratau rand pe rand mentinerea in invatamantul de masa, am cerut sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Ialomita pentru infiintarea unei clase speciale in cadrul Centrului de zi “RALUCA”. Astfel in anul 2005, sub tutela Scolii de Arte si Meserii nr.1-Slobozia s-a infiintat prima clasa speciala in Fetesti, la initiativa Organizatiei pentru Copii si Adulti cu Nevoi Speciale “TREBUIE!” Filiala Fetesti. Copiii fiind in mediul lor, iar predarea facandu-se dupa curriculum adaptat, cadre didactice specializate, dormice sa vina in educarea acestor copii, toate acestea au creat un motiv pentru ca acesti copii si familiile lor sa spere intr-o viata mai buna si mai ales sa constientizeze ca toti sunt cetateni ai Romaniei si ca toti trebuie sa aiba sanse egale.

In viitor ne dorim ca acesti copii sa faca si o scoala profesionala tot in central nostru si sa se specializeze pe meserii usor de practicat pentru o persoana cu dizabilitati

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *